הפתגם ״אנשים הם יצורים של הרגל״ נכון יותר ממה שנדמה לנו. אנחנו רגילים לחשוב על הרגלים ככל דברים ברורים שקל לנו לזהות: כסיסת ציפורניים, קניות, סידור הבית, אימוני כושר. האמת היא שההרגלים שלנו הרבה יותר מורכבים. מחקרשנעשהבאוניברסיטתדיוק מראה שהרגלים משפיעים עלינו בצורה רבת עצמה ומכתיבים לנו איך נגיב למצבים, איך נרגיש במקומות מסוימים ומה נעדיף לעשות.
ההרגלים שלנו, על פי המחקר, הם תגובה לגירוי שאינם עוברים דרך התהליך מחשבתי -כלומר אנחנו בכלל לא חושבים על זה. וטוב שכך. בלי ההרגלים המובנים האלו היינו צריכים לתכנן כל צעד וכל פעילות מהרגע שאנחנו מתעוררים. היינו מוצאים את עצמינו מותשים פיזית ומנטלית לפני הצהריים.
אנחנו צריכים את ההרגלים האלו כדי לשרוד ולבצע דברים חשובים יותר.
לרוע המזל התגובות האלו שאינן בשליטה אלא קורות מהרגל גורמות לנו לפעול לא פעם בצורה שאנחנו מצטערים עליה לאחר מכן (זה במידה ואנחנו בכלל מודעים לכך שעשינו פעולה שפגעה בנו או באחרים). זה עצוב במיוחד כשאנחנו חושבים על כל ההרגלים ״הגדולים״ שאנחנו מנסים לסגל לעצמי נו (או להפטר מהם) בזמן שההרגלים הקטנים הם אלו שמונעים מאתנו להצליח במה שאנחנו רוצים לעשות, או להתקדם בעבודה או ללמוד טוב יותר.
אין פתרון קסם, אבל יש פתרון. הוא נשמע מתיש בהתחלה אבל הוא פשוט במיוחד אם יש לכם מכשיר סלולרי זמין (או מחברת קטנה שנכנסת לכיס). מה עושים איתם?
- בסוף כל יום רושמים את האירועים שחוויתם. זה לא יומני היקר שלום. המטרה היא לכתוב מה קרה ואיך הגבתם ולנסות לזהות תחושות ורגשות שעלו.
- אספו את המידע. אל תתפתו לחשוב שמצאתם הרגל (גם אם בסופו של דבר יתברר שזה אכן אחד). תנו לעצמכם שבוע או עדיף חודש ואז קראו את מה שכתבתם כדי לזהות תגובות דומות וסיטואציות שיש ביניהן דמיון.
- בחרו התנהגות אחת בלבד להתמודד איתה. חשבו עליה לאורך היום שלכם.
מה שיקרה הוא שהתהליך האוטומטי שלרוב קורה לכם עדיין יתקיים אבל בגלל שעברתם למצב של מודעות תוכלו לשים לב כשזה קורה. אל תצפו לעצור את התגובה מיד. אולי זה יקרה, אולי לא. מה שבוודאות יקרה הוא שתוכלו להבין טוב יותר ולנתח טוב יותר מתי ולמה זה קורה.
הדבר החשוב יותר הוא לצאת מהטייס האוטומטי בו אנחנו תקועים. לשאול את עצמינו למה אנחנו מגיבים ככה? לבחון האם באמת התגובה שלנו נכונה? המוח שלנו הוא מדהים אבל הוא לא תמיד פועל לטובתנו. חשוב שנזכור את זה בפעם הבאה שאנחנו מגיבים למישהו או משהו שאנחנו קוראים או שומעים.
באופן אישי אני כרגע בתהליך של שינוי הדרך בה אני מגיב באימיילים לעמיתים לעבודה. אשתף יותר בפוסט נפרד.
אשמח לשמוע מכם בתגובות.
להשאיר תגובה